Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Χερσαίες επιχειρήσεις στη Λιβύη επιθυμεί η Γαλλία



Την ανάγκη αποστολής Γάλλων κομάντος στη Λιβύη για καλύτερο συντονισμό των αεροπορικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ εξέφρασε ο επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Γαλλίας, Άξελ Πονιατόφσκι, εκτιμώντας παράλληλα πως σε αντίθετη περίπτωση οι Νατοϊκές επιδρομές δεν πρόκειται να φέρουν αποτελέσματα. 
 
 Οι δηλώσεις του Γάλλου αξιωματούχου, έγιναν την ώρα που οι δυνάμεις των ανταρτών κατάφεραν να ανακτήσουν τα χαμένα εδάφη από τις κανταφικές δυνάμεις στη Μισράτα.

Ωστόσο οι κυβερνητικές δυνάμεις συνεχίζουν να πιέζουν με συνεχή σφυροκοπήματα τους αντικυβερνητικούς στην Αζνταμπίγια.

"Η εφαρμογή του ψηφίσματος 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αποδείχθηκε ανεπαρκές στο εντοπίζει στόχους που είναι κινούμενοι και δύσκολο να εντοπιστούν" τόνισε ο Πονιατόφσκι.

Επισήμανε δε, ότι οι πιλότοι του ΝΑΤΟ βρίσκουν εξαιρετικά δύσκολο να ξεχωρίσουν από αέρος τις κανταφικές δυνάμεις από αυτές των ανταρτών.

"Χωρίς πληροφορίες από το πεδίο των μαχών τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ είναι τυφλά και αυξάνεται ο κίνδυνος να εμπλακούν σε φίλια πυρά" είπε ο ίδιος.

Σημειώνεται ότι αυτοκινητοπομπές των ανταρτών χτυπήθηκαν από λάθος των Νατοίκών δυνάμεων τουλάχιστον δύο φορές.

Ο Γάλλος αξιωματούχος υποστήριξε επίσης ότι οι ειδικές δυνάμεις, σε περίπτωση που αναπτυχθούν στο έδαφος της Λιβύης, θα έχουν περιορισμένο ρόλο στο να καθοδηγούν τα Νατοϊκά αεροσκάφη προκειμένου να χτυπούν εχθρικούς στόχους και σε καμία περίπτωση ο ρόλος του δεν θα αντιβαίνει όσα ορίζει το ψήφισμα του ΟΗΕ.

Επιπλέον ο επικεφαλής των στρατιωτικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στη Λιβύη,ο υποστράτηγος Τσαρλς Μπουσάρντ, κατηγόρησε με δηλώσεις του τη Δευτέρα σε καναδικό τηλεοπτικό δίκτυο, τις δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον Μουαμάρ Καντάφι, ότι κρύβονται σε νοσοκομεία και πυροβολούν εναντίον των πολιτών από τις στέγες των τζαμιών, στην πόλη της Μισράτα, που παραμένει υπό τον έλεγχο των ανταρτών, παρά τις σφοδρές επιθέσεις του στρατού της Λιβύης.

"Οι δυνάμεις που παραμένουν πιστές στο καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι, έχουν ακροβολίσει ελεύθερους σκοπευτές στις στέγες από τα ιερά τεμένη της πόλης, βρίσκουν καταφύγιο σε νοσοκομεία, κρύβουν εξοπλισμένα στρατιωτικά οχήματα σε σχολεία και εκτός αυτού δεν φορούν τις στολές τους ώστε να μην μπορούν να γίνουν αντιληπτοί ", αποκάλυψε ο υποστράτηγος Τσαρλς Μπουσάρντ στο Καναδικό Δίκτυο Ενημέρωσης.

Ωστόσο τόνισε ότι αν δεν είχε παρέμβει το ΝΑΤΟ τα θύματα σήμερα θα ήταν χιλιάδες.

Την ίδια ώρα ο Διεθνής Οργανισμός για τη Μετανάστευση, χαρακτήρισε την κατάσταση στη Μισράτα ως πολύ επικίνδυνη για τον άμαχο πληθυσμό, λέγοντας πως χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν να εγκαταλείψουν την περιοχή.

"Θέλουμε να φυγαδεύσουμε όσον το δυνατό περισσότερους κατοίκους μπορούμε" δήλωσε ο επικεφαλής της επιχείρησης για την εκκένωση Τζέρεμι Χασλάμ. Ήδη η Βρετανία υποσχέθηκε να στηρίξει οικονομικά την επιχείρηση απομάκρυνσης 5.000 ανθρώπων από τη Μισράτα.

Από την πλευρά της η Βάλερι Άμος συντονίστρια της διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ στη Λιβύη, ανέφερε ότι έπειτα από συνομιλίες με το καθεστώς του Καντάφι έλαβε διαβεβαιώσεις ότι θα επιτραπεί στα Ηνωμένα Έθνη να εγκαθιδρύσουν μια βάση για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα. Επίσης η ίδια κάλεσε τις κυβερνητικές δυνάμεις να προχωρήσουν σε κατάπαυση του πυρός.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: