Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

Μάχη στην Καμπούλ

Τουλάχιστον 21 νεκροί έπειτα από 16 ώρες μαχών στην Καμπούλ

Ελικόπτερα του NATO εξαπέλυσαν επιθέσεις σε ένοπλους κρυμμένους σε ένα κτίριο υπό κατασκευή που επιβλέπει το αρχηγείο της δύναμης του βορειοατλαντικού συμφώνου και πρεσβείες, περιλαμβανομένων αυτών της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Τουρκίας και του Ιράν.

Μαχητές των Τάλιμπαν έριχναν με αυτόματα όπλα εναντίον των ειδικών δυνάμεων του αφγανικού στρατού και της αστυνομίας, στην διάρκεια οδομαχιών που διαρκούν ως τώρα 16 ώρες.

Η επίθεση που εξαπέλυσαν οι αντάρτες από το μεσημέρι χθες, με επιθέσεις εναντίον πρεσβειών, ενός σούπερ-μάρκετ, ενός ξενοδοχείου και της βουλής, χαρακτηρίζεται μια από τις πιο σοβαρές στην Καμπούλ αφότου αφγανικές δυνάμεις με την υποστήριξη των ΗΠΑ και συμμάχων τους ανέτρεψαν το καθεστώς των Τάλιμπαν το 2001. Υπογραμμίζει ότι οι μαχητές έχουν την ικανότητα να πλήττουν την αυστηρά φρουρούμενη διπλωματική συνοικία της πόλης ακόμα και μετά από δέκα χρόνια πολέμου.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι 19 αντάρτες, ανάμεσά τους βομβιστές-καμικάζι, σκοτώθηκαν στις επιθέσεις στην Καμπούλ και τουλάχιστον τρεις ακόμα επαρχίες, ενώ δύο συνελήφθησαν. Δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν, ενώ δεκατέσσερις αστυνομικοί και εννέα πολίτες τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Την ευθύνη για την επίθεση διεκδίκησαν οι Τάλιμπαν, αλλά ορισμένοι αξιωματούχοι είπαν ότι οι Χακάνι, ένα δίκτυο μαχητών που έχουν σχηματίσει μέλη φυλών στα σύνορα Αφγανιστάν-Πακιστάν, είναι πιθανότατα αναμεμιγμένοι.

"Η εικασία μου, με βάσει την προηγούμενη εμπειρία μου εδώ, είναι πως πρόκειται για ένα σύνολο επιχειρήσεων του δικτύου Χακάνι [που διευθύνονται] από το βόρειο Ουαζιριστάν και τις περιοχές των φυλών στο Πακιστάν", δήλωσε ο Αμερικανός πρεσβευτής Ράιαν Κρόκερ στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN. "Ειλικρινά δεν νομίζω ότι οι Τάλιμπαν είναι αρκετά καλοί", πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος των Τάλιμπαν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ όμως είπε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι "αυτές οι επιθέσεις είναι η έναρξη της εαρινής εκστρατείας μας και τις σχεδιάζαμε για μήνες". Είπε ότι πρόκειται για εκδίκηση για μια σειρά συμβάντων στα οποία ενεπλάκησαν Αμερικανοί στρατιώτες στο Αφγανιστάν —περιλαμβανομένης της καύσης αντιτύπων του Κορανίου σε μια βάση του NATO και της σφαγής 17 αμάχων για την οποία κατηγορείται ένας Αμερικανός υπαξιωματικός— και πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν κι άλλες τέτοιες ενέργειες. Χθες, οι Τάλιμπαν ανέφεραν ότι οι βασικοί στόχοι τους ήταν οι πρεσβείες της Γερμανίας και της Βρετανίας και το αρχηγείο της δύναμης του NATO. Αρκετοί βουλευτές φέρονται ότι συμμετείχαν στις μάχες για την απώθηση των ανταρτών κοντά στη βουλή.

Οι επιθέσεις χαρακτηρίζονται πλήγμα για τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος βρίσκεται σε προεκλογική εκστρατεία. Σημειώθηκαν περίπου ένα μήνα πριν από τη σύνοδο του NATO στην οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους αναμενόταν να βάλουν τις τελευταίες πινελιές στην διαδικασία μεταβίβασης της ευθύνης για την ασφάλεια στις αφγανικές δυνάμεις, και μερικές ημέρες πριν από την προπαρασκευαστική σύνοδο των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών στις Βρυξέλλες ενόψει της συνόδου κορυφής στο Σικάγο.

Ο Αμερικανός στρατηγός Τζον Άλεν εξήρε την αντίδραση των αφγανικών δυνάμεων, τον "επαγγελματισμό" και την "πρόοδό" τους.

Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας είπαν ότι τουλάχιστον τρεις βόμβες έπεσαν στο εσωτερικό της πρεσβείας της Ιαπωνίας. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας είπε ότι τμήμα του κτιρίου της πρεσβείας της χώρας στην Καμπούλ υπέστη ζημιές. Τουλάχιστον μια χειροβομβίδα έπεσε στην πρεσβεία της Ρωσίας, κοντά στη βουλή.

Τέτοιες επιθέσεις δεν είχαν γίνει στην Καμπούλ από τον Σεπτέμβριο, όταν οι Τάλιμπαν είχαν επιτεθεί στην πρεσβεία των ΗΠΑ και στο αρχηγείο του NATO. Εκείνες οι μάχες είχαν διαρκέσει πάνω από 20 ώρες και 25 άμαχοι είχαν σκοτωθεί.

Επιθέσεις σημειώθηκαν επίσης στην Τζαλαλαμπάντ, στην επαρχία Νανγκαρχάρ, εναντίον στρατιωτικής βάσης του NATO στην πόλη και δυνάμεων της διεθνούς δύναμης κοντά στο αεροδρόμιο. Τέσσερις αντάρτες σκοτώθηκαν. Στην Λογκάρ, "τρομοκράτες κατέλαβαν ένα κυβερνητικό κτίριο" και ξέσπασε μάχη, με αποτέλεσμα τρεις αστυνομικοί να τραυματιστούν. Πέντε αντάρτες επιτέθηκαν στο κυβερνείο στην Γκαρντέζ, πρωτεύουσα της επαρχίας Πάκτια. Τέσσερις σκοτώθηκαν κι ο πέμπτος συνελήφθη, ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: