του Μ. Λαμπαθάκη
Στα Ανώγεια, την πρώτη μέρα του Αυγούστου, σε μία κατάμεστη πλατεία στο Αρμί οι δημοσιογράφοι της ΝΕΤ Γιάννης Φασουλάς και Γιάννης Σκάλκος παρουσίασαν το βιβλίο τους "ΝΙΚΗ στη Νεκρή Ζώνη", αλλά και το ντοκιμαντέρ που συνοδεύει το βιβλίο για τους "300" του Μάλεμε που πολέμησαν στην Κύπρο το 1974.
Ιστορικές στιγμές "απλώθηκαν" στο ιστορικό χωριό του Μυλοποτάμου Ρεθύμνου μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, αλλά και από τις μαρτυρίες των πρωταγωνιστών της μοναδικής στα χρονικά των ενόπλων δυνάμεων επιχείρησης.
«Το βιβλίο είναι ξεχωριστό και φωτίζει άγνωστες στο ευρύτερο κοινό πλευρές μιας στρατιωτικής επιχείρησης που δεν έχει προηγούμενο», τόνισε ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας Ιωσήφ Ιωσήφ, εκπροσωπώντας στην εκδήλωση τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, και επισήμανε ότι «η αρχική καταγραφή των συνεντεύξεων με εικόνα και ήχο, το καθιστούν σημαντική πρωτογενή πηγή πληροφοριών».
«Το βιβλίο-ντοκιμαντέρ αποτελεί μια ιστορική παρακαταθήκη καθώς έρχεται να καλύψει ένα κενό στη σύγχρονη βιβλιογραφία και ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας» σημείωσε ο δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης, προσθέτοντας: «Οι 29 καταδρομείς και οι 4 αεροπόροι που έχασαν τη ζωή τους το κρίσιμο βράδυ της 21ης προς 22α Ιουλίου, ανάμεσα τους και αρκετοί Κρητικοί, από εκεί ψηλά που μας βλέπουν στέλνουν ένα καθαρό μήνυμα: ο αγώνας για λευτεριά, δημοκρατία, εθνική αξιοπρέπεια συνεχίζεται...».
Ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης Μπάμπης Αποστολάκης, έφεδρος ανθυπολοχαγός το 1974, περιέγραψε την επιχείρηση "ΝΙΚΗ" καθώς και τις μάχες που έδωσε η Α΄ Μοίρα Καταδρομών στην Κύπρο.
Η έκπληξη της βραδιάς ήταν η ζωντανή συνέντευξη που έδωσε στους συγγραφείς ο ηρωικός πιλότος Ευάγγελος Πετρουλάκης, κυβερνήτης του αεροσκάφους "ΝΙΚΗ 15". Ο Ρεθεμνιώτης πιλότος ανέφερε πως παράκαμψε διαταγές και εντολές και πέταξε για την Κύπρο μεταφέροντας τρεις τόνους πυρομαχικά.
Ένας από τους πλέον δυναμικούς ιερείς εκεί στα ορεινά του Ψηλορείτη, ο παπα- Ανδρέας Κεφαλλογιάννης, μίλησε για αποκαλυπτική έρευνα του Γιάννη Φασουλά και του Γιάννη Σκάλκου, για τη δράση των "300" του Μάλεμε της Α΄ Μοίρας η οποία «στέλνει ένα πεντακάθαρο μήνυμα, υπογραμμίζει μια μεγάλη αλήθεια: ότι όσοι δεν λιποψυχούν, δεν υποχωρούν, δεν συμβιβάζονται, δεν υποτάσσονται πετυχαίνουν να κρατήσουν ζωντανά τα ιερά και τα όσια της πατρίδας του έθνους τους».
Όπως σημείωσαν οι συγγραφείς Γιάννης Φασουλά και Γιάννης Σκάλκος, το βιβλίο-ντοκιμαντέρ γράφτηκε και γυρίστηκε στα σημεία όπου έλαβαν χώρα τα γεγονότα: στο Μάλεμε της Κρήτης, όπου είναι και η έδρα της Α΄ΜΚ και στην Κύπρο, στο εγκαταλελειμμένο σήμερα αεροδρόμιο της Λευκωσίας, εκεί όπου «έδωσαν μια καθοριστική μάχη για το μέλλον τόσο της κυπριακής πρωτεύουσας, όσο και της Κύπρου γενικότερα».
Οι δυο δημοσιογράφοι ανέφεραν ότι έγραψαν το βιβλίο «για να αναδείξουμε την προσφορά και τη γνωστή-άγνωστη ΝΙΚΗ των 300 του Μάλεμε .... οι συνέπειες της οποίας ακόμα δεν έχουν επαρκώς μετρηθεί», ενώ έκαναν λόγο για "αγνωμοσύνη" και "αχαριστία" της ελληνικής Πολιτείας που επιμένει να μην αναγνωρίζει τους μαχητές της Κύπρου» γιατί «δεν θέλει να παραδεχτεί επισήμως ότι ήρθε σε σύγκρουση με την Τουρκία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου