Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Η ΚΑΤΑΔΡΟΜΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΗΨΗ ΤΟΥ BIN LADEN ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

article-1382859-0BE1F64C00000578-384_470x423



Μία καλή γραφική αναπαράσταση της όλης επιχείρησης μπορούμε να δούμε στον παρακάτω σύνδεσμο:


Πριν από μερικές μέρες μάθαμε από τα μέσα ενημέρωσης ότι ο Osama bin Laden σκοτώθηκε μετά από επιδρομή που έγινε από Τμήμα των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, που επιτέθηκαν στο συγκρότημα κατοικιών που έμεινε λίγο έξω από το Ισλαμαμπάντ τη πρωτεύουσα του Πακιστάν.

Το θέμα που για την ενημέρωσή μας έχει σημασία (όχι πως δεν έχει σημασία αυτό καθαυτό το γεγονός), είναι το αεροπορικό κομμάτι της όλης επιχείρησης και τούτο γιατί, αυτή μπορεί να χαρακτηρισθεί ως μία αεροκίνητη καταδρομή. Μια ενέργεια δηλαδή τμήματος ειδικών δυνάμεων που έγινε με ελικόπτερα.

Η ομάδα των ειδικών δυνάμεων που εκτέλεσε την επιχείρηση ήταν η Ομάδα Seal Team 6′ για την οποία πολύ λίγα είναι γνωστά.

Εκείνο όμως που έχει σημασία, είναι τα ελικόπτερα που χρησιμοποιήθηκαν για την αεροκίνητη επιδρομή.

Γράφτηκε ότι χρησιμοποιηθήκαν Ε/Π ειδικών αποστολών είτε Σινούκ είτε Black Hawk και βέβαια δεν μπορούμε να το αμφισβητήσουμε μια που ξέρουμε ότι υπάρχουν εκδόσεις τους σε ειδικών αποστολών.Αλλά όσο οι μερες περνούν, σιγά-σιγά έρχονται στην δημοσιότητα φωτογραφίες που για μας που λέμε ότι ξέρουμε, σημαίνουν και κάτι άλλο.

Ότι υπάρχουν εν χρήσει στις ειδικές Δυνάμεις των ΗΠΑ και ΑΓΝΩΣΤΑ για μας Ε/Π.

Γιατί το λέω αυτό.

Γράφτηκε ότι ένα από τα Ε/Π που συμμετείχε στην επιχείρηση, υπέστη μηχανική βλάβη αι οι κομάντος πριν αποχωρήσουν από το συγκρότημα το κατέστρεψαν, προφανώς για να μην πέσουν τα συντρίμμια του σε χέρια ‘’αναρμοδίων’’, αλλά το ότι ‘’περίσσεψε’’ έδωσε αφορμή σε σκέψης για το είδος του Ε/Π.

Παρακάτω έχουμε και τις φωτογραφίες του.

Φωτό: STR/AFP/Getty Images

 


Πηγή Φωτό EPA


Πηγή Φωτό EPA


Πηγή Φωτό REUTERS



Περισσότερες μπορούμε να δούμε στην Daily Mail

Ας τις αναλύσουμε.

Βλέπουμε ότι απέμεινε από το tail boom και το ουραίο στροφείο ενός Ε/Π. Είτε είναι ένα τροποποιημένο με περισσότερα πτερύγια ουραίο στροφείο από ένα Η-60, είτε ένα τελείως νέο και άγνωστο σε μας Ε/Π. Γνωστό βέβαια ότι τα επιπλέον πτερύγια στο ουραίο στροφείο, είναι για να το κάνουν πιο αθόρυβο.

Ένα άλλο που μπορούμε να δούμε ότι το tail-rotor hub, είναι πολύ σύνθετο, βλέπουμε το κάλυμμα (;) του, ίσως για να μειωθεί η αντανάκλαση στην ανίχνευση του ραντάρ.

Σύμφωνα με όσα γράαφηκαν από Aviation Week στο άρθρο Bin Laden Raid May Have Exposed Stealth Heloη βαφή του Ε/Π είναι η silver.

Ο λόγος είναι όχι για να μειωθεί η σιλουέτα του στις ανιχνεύσεις των ραντάρ, αλλά για να γίνει περισσότερο δύσκολο να ανιχνεύεται από Ε/Π και άλλες συσκευές που χρησιμοποιούν αισθητήρες ανίχνευσης IR, σαν κι αυτούς που χρησιμοποιούνται από τα βλήματα των φορητών Α/Α συστημάτων.

Αυτά τα ολίγα σε μια πρώτη ανάγνωση…..

Δεν υπάρχουν σχόλια: