Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Ζ’ ΜΑΚ: Οι φύλακες του Αιγαίου


Μετά την κρίση των Ιμίων, παρατηρήθηκε ένα «κενό» φύλαξης των ελληνικών βραχονησίδων, κενό που εκμεταλλεύτηκαν οι Τούρκοι για δικό τους όφελος. Η αντίδραση των ιθυνόντων του Ελληνικού Στρατού έλαβε «σάρκα και οστά» με την ίδρυση της Ζ’ Μονάδας Αμφιβίων Καταδρομών, μιας ομάδας πλήρους εκπαιδευμένης και οπλισμένης, η οποία είναι σε συνεχή ετοιμότητα ώστε να επέμβει σε κάθε σημείο του Αιγαίου Πελάγους.

Η Ζ’ ΜΑΚ αποτελείται από περίπου 300 άτομα προσωπικό, ηλικίας μικρότερης των 32-33 ετών, και διαθέτει στο οπλοστάσιο της ό,τι πιο σύγχρονο διαθέτει ο Ελληνικός Στρατός. 

Μάλιστα σε ότι αφορά τον οπλισμό της, πρέπει να τονίσουμε ότι αυτός προσαρμόζεται σε ποσότητα και σε είδος, ανάλογα με το είδος της υπό διεκπεραίωση αποστολής. Η ανάγκη για συνεχή ετοιμότητα της μονάδας, την κάνει να βρίσκεται σε συνεχή εκπαίδευση καθώς ο μεγαλύτερος εχθρός της είναι η απραξία. Στο πλαίσιο της εκπαίδευσης βοηθούν και φίλιες χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία.

Η μονάδα αποτελείται από τρεις λόχους: δύο λόχους κρούσης όπου το προσωπικό τοποθετείται κυκλικά και έναν λόχο διοίκησης. . Οι δύο λόχοι κρούσης είναι πάντοτε πλήρως επανδρωμένοι, πανέτοιμοι επιχειρησιακά και με δυνατότητα ανταπόκρισης εντός ολίγων ωρών. 
Η δημιουργία ενός τέτοιου σώματος προσφέρει ένα επιπλέον πλεονέκτημα στην «Φαρέτρα» του Ελληνικού Στρατού για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων στο ευαίσθητο κομμάτι του Αιγαίου.

Η συνεχής προσπάθεια της Άγκυρας για «γκριζοποίηση» ζωνών και βραχονησίδων στο Αιγαίο δεν θα ήταν δυνατό να παραμείνει αναπάντητη. Με την Ζ’ ΜΑΚ υπάρχει η δυνατότητα αποτροπής τέτοιων προσπαθειών και η ανακατάληψη ελληνικών περιοχών, σε περίπτωση κατάληψης τους από εχθρικές δυνάμεις.

Το πλήρως εκπαιδευμένο προσωπικό της Ζ’ ΜΑΚ εγγυάται την Ελληνική κυριαρχία στους χώρους ευθύνης του και αποτελεί ένα πραγματικό «στολίδι» των Ενόπλων Δυνάμεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: