Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Ρωσικές Ειδικές Δυνάμεις στην Αρκτική







Την πρόθεσή της να εγκαταστήσει δύο ταξιαρχίες των ειδικών δυνάμεων της χώρας στην περιοχή της Αρκτικής γνωστοποίησε ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας.




«Οι δυνάμεις θα μπορούσαν να εγκατασταθούν στα λιμάνια του Μούρμανσκ και Άρκχαντσελσκ προκειμένου να έχουν άμεση πρόσβαση στην ευρύτερη περιοχή», σημείωσε ο Anatoly Serdyukov, μια μόλις ημέρα μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού της χώρας, Vladimir Putin, ότι η Ρωσία θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της στην περιοχή της Αρκτικής θάλασσας.

 


Διεθνείς αναλυτές ερμηνεύουν τις συγκεκριμένες δηλώσεις ως μια πρώιμη προσπάθεια της Ρωσίας να ενισχύσει την παρουσία της σε μια περιοχή που μελλοντικά μπορεί να αποδειχθεί τεράστιας σημασίας λόγω των αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου που υπάρχουν κάτω από τους πάγους. Εφόσον η αλλαγή του κλίματος συνεχιστεί, αυτομάτως θα αυξηθούν οι εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή καθώς το εδαφικό καθεστώς είναι αρκετά θολό με τη Δανία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία και τη Νορβηγία να εγείρουν με αξιώσεις απαιτήσεις για εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου που υπάρχει στην περιοχή.


Δεν υπάρχουν σχόλια: