Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Οι Καταδρομές (Μέρος 1ο)


Οι Ειδικές Δυνάμεις δεν αποτελούν ξεχωριστό Όπλο, αποτελούν όμως ξεχωριστό διοικητικό σχηματισμό. Στην Κύπρο υπάρχει η Διοίκηση Καταδρομών (πρώην Μικτή Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων) και στην Ελλάδα η Διεύθυνση Ειδικών Δυνάμεων (πρώην Διοίκηση Καταδρομών). Όπως είναι ευκόλως νοούμενο, οι Καταδρομές στελεχώνονται από Αξκούς και Υπξκούς Πεζικού, οι οποίοι έχουν επιτυχώς περάσει τις Σχολές Αλεξιπτωτιστών, Καταδρομών ή Ανορθόδοξου Πολέμου. Στην Ελλάδα μάλιστα, υπάρχει και τμήμα Χιονοδρόμων - Ορεινού Αγώνα.
Στη στρατιωτική ιστορία των Ελλήνων, αλλά και άλλων λαών, βλέπουμε πως τα πιο ικανά και αξιόμαχα τμήματα του Στρατού, τα λεγόμενα «επίλεκτα» αναφέρονται με εγκωμιαστικά λόγια ως ειδικές δυνάμεις ή καταδρομές. Στα Ομηρικά Έπη έχουμε τους χαρακτηρισμούς πολυμήχανος και πολύτροπος, για πολλές τέτοιες επιχειρήσεις και άτομα, όπως τον Οδυσσέα, το Διομήδη και άλλους.
Μια από τις γνωστότερες αρχαίες καταδρομικές δραστηριότητες ήταν αυτή της εισβολής της Τροίας με τον πασίγνωστο Δούρειο Ίππο· από εδώ έχουμε το πασίγνωστο ρητό «Teucri, ne credite equo, quidquid id est timeo Danaos et dona ferentes», ρήση που είπε ο ιερέας Λακόωνας, ένας από τους σοφούς της Τροίας στην Αινειάδα του Βιργιλίου: «Τρώες, μην εμπιστεύεστε το άλογο, ό,τι κι αν είναι, φοβούμαι τους Δαναούς ακόμη κι αν φέρνουν δώρα». [Βιβλίο Β’, στ. 60-65]. Για τιμωρία του, ο θεός Απόλλωνας έστειλε τρία φίδια από τη θάλασσα, τα οποία έφεραν φρικτό θάνατο σ’ αυτόν και τα δύο του παιδιά, που προσέτρεξαν να τον βοηθήσουν.
Από τους μυθικούς εκείνους χρόνους μέχρι και τη σημερινή εποχή, έχει καταγραφεί στην παγκόσμια Πολεμική Ιστορία πληθώρα επιχειρήσεων διαποτισμένων από καταδρομικές μεθόδους, ως προς τη σύλληψη και την εκτέλεση. Ερχόμενοι στη σύγχρονη ιστορία, το 1942 συγκροτήθηκε «Λόχος Επιλέκτων Αθανάτων», που το 1945 μετονομάστηκε σε «Ιερό Λόχο». Από την εποχή εκείνη άρχισε, αλλά συνεχίστηκε και αργότερα, η εθελουσία κατάταξη στον Ιερό Λόχο αξιωματικών και οπλιτών του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας όπως επίσης και ανδρών των Σωμάτων Ασφαλείας. Αυτός ήταν ο πρόδρομος των σύγχρονων Ελληνικών Δυνάμεων, ο οποίος και διενήργησε ή/και έλαβε μέρος σε πλήθος απελευθερωτικών αγώνων, ανάμεσά τους και η μάχη της Κρήτης.
Στη συνέχεια, το 1946 με διαταγή του ΓΕΣ, διατάχθηκε η οργάνωση 40 Λόχων Ορεινών Καταδρομέων (ΛΟΚ) με τις πολυδιάστατη αποστολή μάχης και συλλογής πληροφοριών. Τον επόμενο χρόνο ιδρύεται η ΥποδιεύθυνσηΜονάδων Καταδρομών (υπαγόμενη στη ΓΕΣ/ΔΠΖ), ενώ ταυτόχρονα ιδρύεται και το Κέντρο ΕκπαίδευσηςΚαταδρομών (ΚΕΜΚ). Η επιτυχία και η άριστη εντύπωση που έδωσαν στην ιεραρχία οι ΛΟΚ, οδήγησαν στην ίδρυση άλλων 20 και στη μετονομασία της ΥΜΚ σε Δυνάμεις Καταδρομών.
Ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού προς την αιώνια μνήμη των αθάνατων νεκρών τους, οι Δυνάμεις Καταδρομών ανήγειραν, με πρωτοβουλία του Στρατηγού Καλλίνσκη, κοντά στο τότε στρατόπεδο του ΚΕΜΚ (Μεγάλο Καβούρι Βουλιαγμένης) και πάνω σε λόφο το Μνημείο Πεσόντων Καταδρομέων, το οποίο εγκαινιάστηκε σε επίσημη τελετή το 1953· από τότε και κάθε χρόνο, μια σεμνή επιμνημόσυνη δέηση θυμίζει στους μεταγενέστερους άνδρες και γυναίκες των Ειδικών Δυνάμεων τη μεγάλη θυσία εκείνων για την πατρίδα.
Το 1957 διαλύεται η Δνση και Δκση Δυνάμεων Καταδρομών και ιδρύεται η Διοίκηση Καταδρομών, ενώ το 1978 γίνεται ο διαχωρισμός της Διοίκησης Καταδρομών σε Διεύθυνση Ειδικών Δυνάμεων και ΙΙΙ Μεραρχία Ειδικών Δυνάμεων, η οποία διαλύθηκε 10 χρόνια μετά. Στην Ελλάδα, στη ΔΕΔ υπάγονται, εκτός από τις Καταδρομές και οι Αλεξιπτωτιστές, οι οποίοι αποτελούν ανεξάρτητο τμήμα από το 1998, καθώς και οι Πεζοναύτες (αμφίβιοι - υποβρύχιοι Καταδρομείς). Στην Κύπρο οι Αλεξιπτωτιστές δεν αποτελούν ιδιαίτερο τμήμα, ενώ οι Υποβρύχιοι Καταστροφείς υπάγονται στη Διοίκηση Ναυτικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: