Ο διευθυντής της κεντρικής υπηρεσίας πληροφοριών CIA των Ηνωμένων Πολιτειών Λίον Πανέτα έφθασε την Παρασκευή στο Πακιστάν για μια επίσκεψη που δεν είχε ανακοινωθεί, δήλωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Πρόκειται για το πρώτο του ταξίδι στο Ισλαμαμπάντ από την μυστική επιχείρηση των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων τον περασμένο μήνα η οποία απέβη στο θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν.
Ο Πανέτα, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει υπουργός ’μυνας των ΗΠΑ τον Ιούλιο, επρόκειτο να «επαναλάβει το μήνυμα ότι η πρόθεση των ΗΠΑ είναι να συνεχίσουν να συνεργάζονται με το Πακιστάν», είπε ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του.
Ο απερχόμενος επικεφαλής της CIA κατέθεσε στο Κογκρέσο την Πέμπτη για τις δυσκολίες στις σχέσεις των δύο χωρών, οι οποίες επιδεινώθηκαν μετά την επιδρομή της 2ας Μαΐου στο Αμποταμπάντ, 30 χλμ. βορειοδυτικά του Ισλαμαμπάντ, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο ηγέτης της αλ Κάιντα.
Η Ουάσινγκτον κράτησε την κυβέρνηση του Πακιστάν στο σκοτάδι σχετικά με την αποστολή της ομάδας καταστροφών Seals του πολεμικού ναυτικού ωσότου αυτή τέλειωσε, γεγονός που χαρακτηρίστηκε όνειδος για τις ένοπλες δυνάμεις της ασιατικής χώρας και επέφερε νέους τριγμούς στις σχέσεις μεταξύ των στρατών και των υπηρεσιών πληροφοριών των δύο συμμάχων.
«Υπάρχουν ορισμένα θέματα για τα οποία, ειλικρινά, έχουμε καλές συζητήσεις. . . Αλλά υπάρχει ένας αριθμός θεμάτων για τα οποία, ειλικρινά, δεν έχουμε αυτό το επίπεδο αμοιβαίας εμπιστοσύνης ή δυνατότητας επικοινωνίας», είπε ο Πανέτα.
Ο στρατός του Πακιστάν ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα μειώσει δραστικά τον αριθμό των στρατιωτών των ΗΠΑ που επιτρέπει να βρίσκονται στο έδαφός της χώρας και ότι θα θέσει όρια στις πληροφορίες τις οποίες διαθέτει στις αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας.
Ο επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων του Πακιστάν στρατηγός Παρβέζ ’σφακ Καγιάνι κάλεσε επίσης τα δισεκατομμύρια δολάρια στρατιωτικής βοήθειας από τις ΗΠΑ να εκτραπούν σε έργα που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν ότι ο πόλεμος στο Αφγανιστάν, που διαρκεί σχεδόν μια δεκαετία, δεν μπορεί να πάρει ευνοϊκή τροπή αν το Πακιστάν δεν καταστρέψει τα ασφαλή καταφύγια των μαχητών των Ταλιμπάν και των μαχητών της αλ Κάιντα στην μεθόριο των δύο χωρών. Την Παρασκευή ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι έφθασε στο Ισλαμαμπάντ για να ζητήσει από την ηγεσία του Πακιστάν να βοηθήσει να τερματιστεί ο ανταρτοπόλεμος των Ταλιμπάν.
Το Πακιστάν στήριζε την κυβέρνηση των Ταλιμπάν που κυβέρνησε το Αφγανιστάν από το 1996 ως την ανατροπή του καθεστώτος τους το 2001 από δυνάμεις που υποστηρίχθηκαν από τις ΗΠΑ, και θεωρείται παράγοντας-κλειδί για τη σταθεροποίηση της χώρας στα δυτικά του σύνορα. Συχνά όμως το Ισλαμαμπάντ κατηγορείται ότι παίζει «διπλό παιχνίδι» -- ότι υπόσχεται στις ΗΠΑ πως θα καταδιώξει τους εξτρεμιστές ενώ στην πραγματικότητα στηρίζει και συνεργάζεται με κάποιους από αυτούς --, κάτι που η κυβέρνηση διαψεύδει.
Μια από τις οργανώσεις που εδρεύουν στο Πακιστάν είναι το δίκτυο Χακάνι, το οποίο εφορμά από την περιοχή του Βόρειου Ουαζιριστάν στο Πακιστάν και πραγματοποιεί επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν.
Αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει τις υπηρεσίες πληροφοριών του Πακιστάν ότι διατηρούν σχέσεις με την οργάνωση.
Ο Πανέτα είπε ότι μια «απλή δοκιμασία» της δέσμευσης του Πακιστάν στον λεγόμενο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας θα είναι το «εάν και κατά πόσον οι (μαχητές του δικτύου) Χακάνι θα συνεχίσουν να πηγαίνουν στο Αφγανιστάν και να επιτίθενται στις δυνάμεις μας».
«Μου φαίνεται ότι έχουν επιρροή στο (δίκτυο) Χακάνι, και θα μπορούσαν να τους καλέσουν να παύσουν πυρ και να σταματήσουν αυτό το είδος επιθέσεων», υποστήριξε ο Πανέτα μιλώντας στο Κογκρέσο την Πέμπτη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου