Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Οι Καταδρομές (Μέρος 2ο)


Οι Ειδικές Δυνάμεις αποτελούν σήμερα - περισσότερο από κάθε άλλη φορά - την «αιχμή του δόρατος» της πατρίδας μας και θεωρείται πλέον βέβαιο ότι η επιτυχία στην εκτέλεση της αποστολής τους θα επηρεάσει σημαντικά την έκβαση των επιχειρήσεων όπου και όταν αυτό συμβεί. Αυτό δημιουργεί αυξημένες υποχρεώσεις στην ειρήνη, οπότε η κύρια αποστολή μας είναι η προετοιμασία για το πόλεμο και η αποτροπή του. 

Οι Ειδικές Δυνάμεις, όπως πάντοτε, στηρίζονται στο προσωπικό, την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό τους, ως πυλώνες της άρτιας οργάνωσής τους. Το προσωπικό αποτελεί τη λύδια λίθο στο οικοδόμημα αυτό, στο οποίο βασίζεται η μαχητικότητα, η ικανότητα και η τιμή. Λέξεις-Κλειδιά στο χειρισμό του προσωπικού είναι η αξιοκρατία, διαφάνεια, ποιότητα, πειθαρχία και ηγεσία. Εδώ είναι που εισέρχεται ο τρόπος δράσης των μονάδων Καταδρομών (ταχύτητα ενεργείας - άμεση απεμπλοκή - ανεξάρτητη δράση) καθώς και ο θεσμός του ηγήτορα με βαθιές γνώσεις στη διεξαγωγή των επιχειρήσεων, όντας άνθρωποι της δράσης, επίμονοι, υπομονετικοί, με αυτοπεποίθηση  και σταθερότητα στις αποφάσεις, με ανεπτυγμένο το αίσθημα της ευθύνης και της πρωτοβουλίας. 

Ο σκοπός της εκπαίδευσης είναι η δημιουργία μαχητών, οι οποίοι να μπορούν να νικήσουν στη μάχη· έτσι, η κύρια προσπάθειά στην ειρήνη επιδίδεται στην εκπαίδευση. Ιδιαίτερο βάρος δίδεται στα αντικείμενα, που άμεσα θα αντιμετωπισθούν στις επιχειρήσεις, δηλαδή: 
- Στην ατομική και ομαδική τακτική εκπαίδευση ημέρα και νύκτα. 
- Στις βολές όλων των όπλων και όλων των τύπων πυρομαχικών ημέρα και νύκτα. 
- Στην άριστη φυσική κατάσταση και στην παροχή Πρώτων Βοηθειών στο πεδίο της Μάχης και κατά την εκπαίδευση. 
- Στα μέτρα ασφαλείας κατά την εκπαίδευση. 

Οι Ειδικές Δυνάμεις δίνουν μεγάλη σημασία και στο υλικό-εξοπλισμό, μιας και η εποχή μας χαρακτηρίζεται από μια ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας σε όλους τους τομείς του στρατιωτικού υλικού. Το υλικό, εκτός από το σύγχρονο οπλισμό και ιματισμό, περιλαμβάνει και εξειδικευμένα μέσα επικοινωνιών, καθώς και ειδικό υλικό (αλεξίπτωτα, υλικά βατραχανθρώπων, αναρριχήσεων, καταστροφών κλπ). 
Οι Ειδικές Δυνάμεις, από τη φύση τους απαιτούσαν πάντοτε την από κάθε πλευρά άρτια και ρεαλιστική βασική και ειδική εκπαίδευση του  προσωπικού τους. Έτσι, η εκπαίδευση όλων των Καταδρομέων (αξιωματικών και οπλιτών) στην τεχνική και τακτική των ειδικών επιχειρήσεων ήταν και είναι εντατική, σκληρή και επίπονη, γιατί το υψηλό επίπεδό της αποτελούσε και αποτελεί τη βασική και θεμελιώδη προϋπόθεση της επιτυχίας τους. Οι πολλές και σοβαρές, εξάλλου, απαιτήσεις που απορρέουν από τους καθιερωμένους κανόνες και τρόπους της «τακτικής χρησιμοποίησης» των Μονάδων των Ειδικών Δυνάμεων, επιβάλλουν την υποχρεωτική εκπαίδευση του προσωπικού τους στα πιο κάτω: 
- Στη διαβίωση και τον αγώνα κάτω από ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες εδάφους και καιρού (αναρριχήσεις, ορεινός αγώνας, αγώνας σε χιονοσκέπαστες περιοχές, διάβαση υδάτινων κωλυμάτων, εξαντλητικές πορείες επί ανωμάλου εδάφους και μεγάλες αποστάσεις). 
- Στην εξοικείωση με το υγρό στοιχείο (θάλασσα, ποτάμια, λίμνες), τους τρόπους κινήσεως και μεταφοράς δια μέσου αυτού και στη χρήση πλωτών γενικά μέσων.
- Στις πάσης φύσεως καταστροφές, δολιοφθορές και ναρκοπόλεμο. 
- Σε εξειδικευμένα αντικείμενα, όπως: Αλεξιπτωτιστές, Βατραχανθρώπους, Χιονοδρόμους, Ανορθόδοξο Πόλεμο, Αμφίβιους Καταδρομείς και Πεζοναύτες. 
- Στην πραγματοποίηση, μεγάλου αριθμού ασκήσεων, εκτελούμενων με ρεαλιστικό τρόπο για την, κατά το δυνατό, προσομοίωση με συνθήκες μάχης, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της νύχτας. 

Προκειμένου, τέλος, να αυξήσουν τη μαχητική τους αξία, οι Μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων καλλιεργούσαν, συνεχώς και παράλληλα με την παραπάνω ποικίλη εκπαίδευση, στο προσωπικό τους το υπέροχο "Πνεύμα Μονάδος" που κληρονόμησαν από τους παλαίμαχους Ιερολοχίτες και Καταδρομείς και διατηρούσαν ζωντανή την ιστορία και τις παραδόσεις τους· μια απ’ αυτές είναι και το τιμημένο πράσινο μπερέ. Παράλληλα δίνουν έμφαση στα παρακάτω αντικείμενα: 
- Την εκτέλεση ασκήσεων, με τη χρησιμοποίηση πραγματικών πυρών, σε συνεργασία με Τεθωρακισμένα και την υποστήριξη του Πυροβολικού και της Αεροπορίας.
- Την εκτέλεση διεισδύσεων από ξηρά, θάλασσα και αέρα και δια μέσου υδάτινων κωλυμάτων για προσβολή εχθρικού στόχου και επιστροφή στις φίλιες γραμμές ή παραμονή και δράση στα μετόπισθεν του εχθρού για όσο χρόνο απαιτηθεί.
- Την τακτική και τεχνική των χερσαίων - αεροκίνητων και αμφιβίων καταδρομικών επιχειρήσεων.


Δεν υπάρχουν σχόλια: