Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Το κινηματογραφικό αρχείο του Πολεμικού Μουσείου


                                     Ιερός Λόχος Μέσης Ανατολής, 10’
Ο Ιερός Λόχος ήταν μια ελληνική στρατιωτική "μονάδα ειδικών δυνάμεων" που συγκροτήθηκε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου το 1942 στη Μέση Ανατολή, και αποτελείτο εξ ολοκλήρου από Έλληνες αξιωματικούς και των τριών όπλων.

Πλάνα από την εκπαίδευση και την δράση του στην Μέση Ανατολή το Λίβανο και την Ισμαηλία καθώς και τα νησιά των Δωδεκανήσων παρουσιάζονται.

Επιχειρήσεις στο Αιγαίο-Ρήγας Ρηγόπουλος, 15’

Ο Ρήγας Ρηγόπουλος ήταν υπολοχαγός του Ιερού Λόχου και κυβερνήτης ενός επιταγμένου καϊκιού σφουγγαράδων, οι οποίοι αποτελούσαν και το πλήρωμά του.
Ως μέρος του Αγγλοελληνικού Στολίσκου (Anglo-Hellenic Flotilla) μετέφερε πολεμιστές και εφόδια στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, με ταχύτητα 8 μίλια την ώρα.

«Μας είπαν ότι ο πόλεμος ο δικός μας θα ήταν ανορθόδοξος, ότι θα είμαστε πειρατές. Σηκώναμε την τούρκικη σημαία στα τούρκικα ύδατα και σε αυτά που ήταν υπό γερμανική κατοχή παριστάναμε τους ψαράδες», διηγήθηκε ο Ρηγόπουλος.

«Μια μέρα ένας άλλος καπετάνιος κατέλαβε ένα πολύ μεγαλύτερο γερμανικό πλοίο, σαν πειρατής, με ρεσάλτο. Μας το έφερε εκεί που γιορτάζαμε το Πάσχα, σε τουρκικά ύδατα, υπό την προστασία του Αλλάχ». Έδρασε σε όλα τα νησιά των Δωδεκανήσων και κυριότερα στην Ρόδο.




Η δράση του Τάγματος 122 Ελληνοαμερικανών στην κατεχόμενη Ελλάδα του 1943, 10’

Η ομάδα των ομογενών κομάντος ονομάστηκε Τάγμα 122, γιατί συγκροτήθηκε 122 χρόνια μετά την Ελληνική επανάσταση του 1821. Ο Πήτερ Δημοσθένης Κλένος, ο πρώτος Ελληνικής καταγωγής απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής Γουέστ Πόιντ, ανέλαβε τη διοίκηση του Τάγματος και την αποστολή να σπείρει τον όλεθρο στα Γερμανικά στρατεύματα.

Οι επιτυχίες του ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Περιγράφονται λεπτομερώς σε αρχείο που σφραγίστηκε και παρέμεινε άκρως απόρρητο για πολλές δεκαετίες.

Τώρα που το αρχείο ανοίχτηκε το Πολεμικό μουσείο άρχισε την παραγωγή ενός ντοκιμαντέρ από το οποίο προέρχεται το μικρό απόσπασμα που θα ακολουθήσει.

Πηγή


Δεν υπάρχουν σχόλια: